Clinics

Wil je weten hoe tijdens dressuurwedstrijden door de jury naar jou en je paard wordt gekeken? Carin Kees van CVS jureert dressuur op hoog niveau en geeft clinics 'Door de ogen van de jury'. Hieronder lees je een verslag van zo'n clinicdag.

Wil jij ook een clinic bij jou op stal? Bel of mail gerust voor meer informatie:
040-2570876 -
info@cvsruitersport.nl

 

Clinicdag `Door De Ogen Van De Jury" 18 Maart groot succes!

De clinicdag `Door De Ogen Van De Jury` afgelopen zondag bij Stal Franke in Mariahout was een groot succes! Ondanks alle tegenberichten waren de weergoden ons goed gezind en konden we de hele dag gewoon in de piste buiten rijden!
De eerste van in totaal zeven combinaties kwam om 11.45 aan de start. Anja met haar grote, imponerende ruin Atomic rijden M1. Na eerst de proef doorgereden te hebben ging Carin met de combinatie aan de slag om alle onderdelen mooier in elkaar over te laten lopen. Bij de middendraf werkten ze eraan om in het ritme van de draf weg te rijden en zo de passen te verruimen in plaats van vlugger te draven. Het resultaat was direct zichtbaar! In de schouderbinnenwaarts rechts moest anja de schouder iets meer meenemen en in de middengalop recht in het zadel blijven zitten zodat de achterhand niet naar binnen kwam. Naarmate de clinic vorderde werd de combinatie steeds meer een en ging Atomic steeds vanzelfsprekender lopen. De afsluitende proef was daarom ook een enorm verschil met de eerste!


Als tweede verscheen Dorien met haar zwarte paard Wannabe, eveneens in de klasse M1. Deze combinatie moest na het rijden van de eerste proef vooral werken aan nog het laatste stukje oprichting en precies afwerken van de onderdelen. Carin prees de kwaliteiten van het paard meer dan eens. `Je hebt zelf geen idee wat een goed paard je onder je kont hebt!` De tweede proef was zelfs zo goed dat als het een wedstrijd geweest zou zijn, hij dik twee winstpunten waard zou zijn geweest! Dorien mag met veel vertrouwen en trots op haar mooie paard aan het zomerseizoen in de klasse M1 beginnen!
 

Na Dorien maakten we de overstap naar de Z2 met Carla en Zappa. Carla reed met haar grote bruine ruin succesvol in de Z1 en wil nu de overstap maken naar de Z2. Na het rijden van de eerste proef was Carin allereerst verrast door het talent en souplesse van dit nog jonge paard. Hoe makkelijk hij door zijn lijf loopt en met de oefeningen speelt! De wissels zijn nog een aandachtpunt, de ene springt Zappa goed, een iets minder goed voorbereide wissel nog niet. Aandacht werd besteed aan de uitgestrekte galop en de wissel die daarna komt in het terugrijden. Lastig onderdeel! Ook de drafappuyementen werden nog meegenomen, waarbij Carla haar paard eerder met de achterhand mee moest nemen in het appuyement. Na nog een stukje extra verzameling in de draf reden ze hun tweede proef en kreeg Carla nog een compliment over haar mooie houding en zit.


Na een korte pauze was Aniek aan de beurt met haar mooie koffievos Luna in de klasse L1. Zij starten nog geen wedstrijden, maar na deze clinic was iedereen het er over eens dat ze dat zeker moeten gaan doen! Wat gingen ze vooruit! In de eerste proef was de aanleuning nog iets onrustig en liet de merrie haar hals niet zakken in het hals strekken. Nadat ze aan het hals strekken gewerkt hadden ging Luna zo fijn door het lijf draven dat haar achterbeen er veel verder onder kwam en de aanleuning vanzelf mooi rustig was! Carin was verrast dat Aniek het zo snel oppakte! Dat zegt iets over het ruitergevoel! De tweede proef was zo goed dat de lach van Aniek er de hele dag niet meer vanaf ging! Vraag maar aan die startkaart!


Van de L1 gingen we over naar de Young Riders proef van Lotte met haar Nagano. Met zijn enorme front is hij een opvallende verschijning in de ring! In de proef viel het Carin vooral op hoe makkelijk Nagano de wissels springt! De oefeningen zelf waren het probleem niet, alleen het afwerken van de verschillende onderdelen, het benutten van de grijze zones en de makkelijke stukken zoals bijvoorbeeld voltes, daar viel nog wat winst te behalen. Als ze daar in de training goed aandacht aan besteden kon het nog wel eens heel goed gaan komend seizoen bij de young riders!


Het zonnetje begon te schijnen en daarmee kwam Renske met haar gitzwarte fries Jouke de piste binnen. Ze vonden de entourage in het begin nog een beetje spannend, maar gelukkig konden ze die spanning er in de eerste proef goed uitrijden! Bij deze combinatie besteedde Carin vooral aandacht aan het laten zakken van de hals in het halsstrekken en het diep in het zadel blijven zitten in galop. Renske moest in elke galopsprong haar buik een beetje intrekken zodat ze dieper in het zadel bleef zitten. Dat werkte heel goed!! Het halsstrekken werd ook aanzienlijk beter en na het rijden van de tweede proef was iedereen het erover eens dat ze haar eerste wedstrijd, die ze eigenlijk in juni gepland had, best een paar maandjes mag vervroegen!


Als afsluiter van de dag kwam Wendy de piste binnen met haar elegante merrie Willow. Wendy vertelde dat de training thuis heel goed gaat, maar als ze op wedstrijd komt ze last heeft van teveel spanning. Dat is jammer, want dan komt alle kwaliteit van Willow, en die heeft ze, er op wedstrijd er niet uit! Logischerwijs was het vooral het afvloeien van de spanning waar de aandacht van Carin naar uitging. De hand eventjes naar voren als er teveel spanning komt en de rust in haar eigen lijf bewaren. Carin zei dat Wendy zich helemaal geen zorgen hoeft te maken, want ze zijn een prachtige combinatie die heel heel goed voor de dag kan komen in de M1!


Het was een leuke, leerzame dag die voor alle deelnemers zeker voor herhaling vatbaar was! Wil jij ook een clinic bij jou op stal? Bel of mail gerust voor meer informatie:
040-2570876
info@cvsruitersport.nl

 

 

© 2010 - 2024 CVS Ruitersport | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel